Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 27.08.2008
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax
Titlul articolului: Ungaria sprijină obţinerea în mod paşnic a autonomiei maghiarilor
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-externe/ungaria-sprijina-obtinerea-in-mod-pasnic-a-autonomiei-maghiarilor-132362.html


 Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Fuzes Oszkar, a declarat că Ungaria sprijină toate organizaţiile comunităţii maghiare din România care vor să realizeze autonomia "în mod paşnic, democratic şi în consens cu românii".

Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Fuzes Oszkar, a declarat că Ungaria sprijină toate organizaţiile comunităţii maghiare din România care vor să realizeze autonomia "în mod paşnic, democratic şi în consens cu românii".

Fuzes Oszkar a declarat într-o conferinţă de presă, că probabil nu există o stare "perfectă" pentru o minoritate, dar aceasta "se poate apropia de cea ideală".

Pentru diplomatul maghiar este foarte important ca minorităţilor naţionale să li se asigure dreptul la folosirea limbii materne, dreptul la educaţie în limba maternă de la grădiniţă până la universitate, o libertate pentru păstrarea identităţii, pentru ca nimeni să nu fie constrâns să îşi schimbe apartenenţa etnică.

În opinia diplomatului ungar, pentru acest lucru este nevoie de un mediu politic, juridic şi social în care nici românii, nici maghiarii nu se simt ameninţaţi.

Fuzes a explicat că acest mediu poate fi obţinut, iar în foarte multe locuri din Europa s-a realizat acest lucru, rezultatul politic al acestuia fiind autonomia.

El a menţionat că, în urmă cu mai mult timp, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că românii se tem de autonomie fiindcă acest lucru este cerut de maghiari.
"Autonomia şi autoguvernarea sunt una şi aceeaşi şi nimeni nu trebuie să teamă de acest lucru, spunea şi domnul preşedinte Băsescu", a explicat ambasadorul.

Fuzes a adăugat că, dacă există o autoguvernare puternică, şi autonomia majorităţii şi cea a minorităţii sunt puternice.

Ungaria oferă sprijin acelor organizaţii ale comunităţii maghiare din România care vor să realizeze autonomia "în mod paşnic, democratic, printr-un consens cu românii". Totodată, el a menţionat că autonomia nu este de un singur fel, există autonomie locală, etnică, culturală, spunând că o minoritate se simte cu atât mai bine cu cât autonomia de care beneficiază este mai mare.

Fuzes Oszkar a spus că Ungaria poate să ofere sprijin în a explica acest lucru şi a dat ca exemplu situaţia comunităţii româneşti din Ungaria.

În Ungaria trăiesc 10.000 de români, împrăştiaţi în mai multe zone, dar peste tot, inclusiv unde sunt doar câteva sute, aceştia beneficiază de autoguvernare totală, de autonomie culturală şi de dreptul privind folosirea limbii materne.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.